14 Задължения на Кумата

Едва ли в началото осъзнаваш точно какво прави кумата на сватба, но в момента, в който те поканят да кумуваш и кажеш “ДА”, те затрупват един куп отговорности, които трябва да отметнеш. За да ви помогнем, от Дар Птица събрахме на едно място всички 14 основни задължения на кумата подредени в реда, в който трябва да бъдат изпълнени. Снимките са от нашата сватба в Ямбол през 2015:

задължения на кумата

1. Организиране на Моминското Парти

Това е една от най-натоварващите задачи за всяка кума. Нейно задължение е да събере всички приятелки на булката, които ще присъстват на партито на едно място – например Facebook група. Там ще е мястото, където ще се дават предложения за място на провеждане. Ще се избират игри за моминско парти.

В тази връзка, ето една интересна игра със скреч предизвикателства измислена и изработена от нас. Тя със сигурност ще разчупи обстановката:

моминско парти

0883 488309  или  podaracizasvatba@gmail.com

(за подробна информация и поръчка кликнете върху снимката или зеления бутон)

Всяка кума трябва да е подготвена, че не всичко по организацията на партито ще върви леко. Все пак като се съберат десетина момичета на едно място не е много лесно да се вземат единодушни решения. Най-важното е да се помисли първо за булката и какво ще ѝ хареса, защото това е нейното парти.

Друго нещо, без което не може да минете, са парти аксесоари за моминско парти. Дар Птица предлага нестандартни Тениски за Моминско Парти с етно мотиви (против уроки). За подробности, цена и поръчка кликенте върху снимката:

моминско парти тениски

Дар Птица предлага много аксесоари за моминско парти на достъпна цена. Вижте ги като кликнете върху снимката или заглавието:

АКСЕСОАРИ ЗА МОМИНСКО ПАРТИ

аксесоари за моминско парти

2. Купуване на Сватбения Воал и Булчинския Букет

Преди години това е било едно от задълженията на кумата. Днес това правило не се спазва строго и булката сама избира букета и булото си. Все пак ако решите да го изпълните, най-добре е да се консултирате с вашата приятелка какви точно да бъдат сватбеният воал и букетът.

3. Вземане на Кума и Кумата

Предните две задължения на кумата бяха преди сватбения ден. Сега идва ред на въпроса “Какво прави кумата на сватбат?”. Независимо дали кумата и кума са двойка или не, традицията изисква те да бъдат взети от едно място. Кумовете приготвят богата почерпка, с която да посрещнат младоженеца и неговата свита.

За да направите самия ритуал по-интересен, може да измислите различни задачи, които жениха трябва да изпълни. Целта е да го поизпотите и да се посмеете на негов гръб. Може да го накарате да ви излъска обувките, да изтанцува ръченица, изпълни серенада и т.н. Всичко ще бъде овековечено в снимки и видео материал затова добре помислете каки да бъдат изпитанията.

4. Крадене на Булката – Предаване на Булчинския Букет и Забулване

отговорности на кумата

Когато кумовете са взети, всички сватбари се отправят към дома или мястото, от където ще бъде крадена булката. Докато младоженеца и кума се потят пред първата порта, кумата се пуска без проблем. Тя има важната задача да занесе сватбения букет и да го предаде на своята приятелка. След като младоженецът е допуснат, кумата има още една важна задача – тя трябва да изпълни ритуала забулване.

Той се състои в поставяне на булото на булката (ако разбира се не са го закрепили във фризьорския салон, при правене на прическата). След това кумата трябва три пъти да спусне и да вдигне булото над главата на булката, като след третия път го оставя спуснато пред лицето ѝ.

5. Подпис на Сватбения Сертификат като Свидетел

какво прави кумата на сватбата

След като булката бъде изведена, всички се качват по колите и се отправят към ритуалната зала, където трябва да се сключи бракът. Тук идва най-важната роля на кумовете – да разпишат удостоверението за граждански брак. След като всички са разписали кумата има задължението да прошепне в ухото на булката да настъпи младоженеца, за да се знае, че тя ще командва вкъщи.

6. Хвърляне на Сватбените Късметчета

важни отговорности на кумата хвърляне на късметчета

Кумата има задължението след сключване на гражданския брак да хвърли сватбените късметчета. Те са малки бонбонки, поставени върху стотинка и опаковани в тюл. Много често им викат сватбени кошнички. Пред ритуална зала се събират всички гости и кумата трябва да хвърли късметчетата в различни посоки. Това е един от най-обичаните сватбени ритуали от децата, които с нетърпение се втурват към малките късметчета.

7. Сватбена Фотосесия с Младоженците

фотосесия с кумовете

Ето, че дойде време за сватбената фотосесия. Тук всяка кума трябва да бъде неотразима. Следвайте съветите на фотографа и не протестирайте, ако ви накара да скочите с високите обувки по неравен чакълест терен. Снимките със сигурност ще са страхотни и си заслужават някоя извадена капачка на ток.

8. Ритуал с Разчупване на Питата

отговорност на кумата разчупване на сватбената пита

Когато предните 7 ритуала са изпълнени, идва ред да се отиде към ресторанта. При посрещането на младоженците почти на всяка сватба се изпълнява ритуалът с разчупване на сватбената пита. Младоженците застават с гръб един към друг с високо вдигнати ръце, а кумата трябва да постави сватбената пита в ръцете им. Знаете какво се случва след това – който отчупи по-голямо парче, той ще командва у дома.

9. Танц на Кумата и Кума

танц на кума и на кумата

Обикновено танцът на кумовете е след първия сватбен танц на младоженците. Ако се притеснявате, че няма да се справите добре, би било добре предварително да изрепетирате някой танц с кума, независимо дали сте двойка или не. Така ще сте по-спокойни, когато дойде момента да излезете сами на дансинга пред погледите на всички гости.

10. Реч на Кумата

реч на кумата

По принцип тази задача на кумата може да бъде прескочена, но е хубаво освен кума и тя да каже няколко думи на младото семейство. Много често кумата подарява на младоженците “Трите Бутилки” – това са три бутилки вино, всяка една наречена за определена годишнина от сватбата – първа, сребърна и златна.

11. Откупуване на Торта от Кумата (Кумова Ръченица)

ръченица на кумата

Традицията изисква на всяка сватба кумът да бъде дарен с пита с кокошка, а кумата с торта (на нашата сватба заменихме питата и тортата с бутилки вино). Само че има едно условие, те трябва да си я заслужат. Едно момиче и едно момче излизат на дансинга с даровете в ръце и започват да играят ръченица. За да успее кумата да получи своята торта, тя трябва или да я откупи като плаща на момчето, което играе пред нея или да се опита да я открадне, докато тропа ръченица. Това е една изключително забавна традиция, която определено ще ви остави без дъх.

12. Наздравица с Гостите

В един определен етап от сватбата, младоженците ще минат през всички маси, за да поздравят своите гости с наздравица. Техните кумове трябва неотлъчно да бъдат до тях. Това може да е времето и когато гостите дават своите подаръци. В този случат кумата трябва да носи кутията за пликове в себе си, за да може всеки гост да пусне подаръка си в нея. Ако има по-обемен подарък, той бива взет от кума. Накрая всички дарове се занасят до масата на младоженците.

Подарък за Булката – “3D Рамка за Моминско Парти” (кликнете за цена)

подарък за булката рамка за моминско парти

13. Ритуалът Разбулване на Булката

След като кумата е забулила булката, трябва и да я разбули. Това се случва към края на вечерта. Тогава се изнася един стол по средата на дансинга, където сяда булката. Кумата застава над нея и внимателно сваля булото от главата ѝ. Този ритуал може да бъде продължен от булката, като тя избере човек, на който да връчи сватбения воал. Човекът, получил воала следва да бъде пазител на младото семейство, да му помага и напътства.

14. Посрещане на Младоженците по Празници

Задължение на кумовете е да посрещат младоженците в дома си на големите християнски празници Великден, Коледа и Гергьовден. Те трябва да приготвят вкусни гозби, с които да гостят своите приятели, а от своя страна бившите младоженци трябва да ги дарят с пита и кокошка.

Ние от Дар Птица знаем, че това не винаги е възможно, особено когато живеете в различни градове, но все пак се опитайте. Със сигурност ще ви бъде приятно да се съберете и да си поприказвате за миналите събития и бъдещите начинания в живота ви.

евтини аксесоари за моминско парти


Какви се падат младоженците на кумовете?

Младоженците са кумцѝ на своите кумове. Младоженецът се нарича кумѐц спрямо своя кум, а съпругата му кумѝца спрямо кумата.

Как се канят кумовете?

Уговорете среще с вашите избраници. Подгответе се с почерпка и подаръци, с които да ги съблазните. В удобен момент ги попитайте дали желаят да ви станат кумове. Кажете им, че могат да си помислят ден-два преди да отговорят.

Кои са най-важните задължения на кумата?

Най-важните задължения на кумата са: организиране на моминско парти, купуване на сватбения воал и букет, посрещане на младоженеца в деня на сватбата, предаване на булчинския букет, забулване на булката, подпис на свидетелството за сключен брак, танц на кумовете, откупуване на торта (кумова ръченица) и др.

Това бяха 14-те най-важни задължения на кумата преди, по време и след сватбата. Надяваме се да сме ви били полезни и да сме ви разяснили поне малко какво ви очаква в следващите месеци. Най-важното е да се забавлявате. Наздраве!

задължения на кума

задължения на шаферката на сватбата