12 Задължения на Кума и Кумова Реч

Кумуването е голяма отговорност и е важно всеки бъдещ кръстник да е добре запознат с всички задължения на кума. А те не са никак малко… Изброили сме ги по реда, в който следват на повечето сватби. Ще откриете и полезна информация за всяко едно задължение както и реални снимки от нашата собствена сватба в Ямбол през 2015 година:

задължения на кума

1 Организиране на Ергенско Парти

Това е едно от най-приятните задължения на всеки кум. Заедно с най-близките приятели на младоженеца се изготвя план как да протече ергенската вечер, за да бъде незабравима и щура. Написали сме отделна статия със 7 Идеи за Ергенско Парти.

АКСЕСОАРИ ЗА ЕРГЕНСКО ПАРТИ НА НИСКА ЦЕНА

аксесоари за ергенско парти

В нея ще откриете креативни идеи, които ще допринесат за доброто настроение на младоженеца и всички останали “ергени”. Ето и една от тях – 20 Предизвикателства за Ергенското Парти от Дар Птица: интересни идеи за ергенското парти

20 ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА ЕРГЕНСКО ПАРТИ НА ТОП ЦЕНА

0883 488309  или  podaracizasvatba@gmail.com

(за подробна информация и поръчка кликнете върху снимката или зеления бутон)

Друг важен аксесоар за всяко едно ергенско парти са тениските. С тях ще се отличавате от всички срещнати и ще бъдете като един отбор цяла вечер. От Дар Птица вече предлагаме и наш авторски дизайн за тениски на достъпна цена. За подробности и поръчка кликнете върху долната снимка:

забавни тениски за ергенско парти

2 Вземане на Кумовете

Едно от първите задължения на кума е да бъде взет от младоженеца и да потеглят в посока “БУЛКАТА”. За целта кумът трябва да се подготви добре и да осигури почерпка на всички, които ще дойдат да го вземат заедно с младоженеца. Ако искате освен да хапвате и пийвате, може да направите този традиционен ритуал по-забавен като измислите различни изпитания за жениха. С изпълнението им той трябва да покаже, че държи вие да сте му кум и е готов на всичко, за да ви угоди! Ето няколко примера за такива изпитания: гладене на риза, цепене на дърва, купуване на обувки от магазина и т.н.

3 Крадене на Булката

отговорности на кума Кумът трябва да носи със себе си достатъчно пари, за да помогне на младоженеца да открадне булката, защото това е също една от важните отговорности на кума. За да е по-забавно, може да има банкноти от различни валути – евро, долари, рубли и т.н. Накрая всички тези пари не се връщат, а отиват при младоженците, така че недейте да се изхвърляте прекалено много :)

4 Подпис на Сватбения Сертификат като Свидетел

отговорности на кумовете След като булката вече е открадната, най-често се отива до обредния дом, за да подпишат младоженците. Кумът и кумата задължително са двамата свидетели, които разписват сватбения сертификат. Без тях младото семейство не може да сключи брак. Ето колко важна е ролята на кумовете!

5 Сватбена Фотосесия

всичко за кумуването Следва фотосесия с шаферките и разбира се с “най-младото семейство на България”. Вашата роля е да изглеждате неотразимо. Все пак тези снимки ще се гледат от стотици хора в продължение на години…. Затова приберете ризата в панталона, а ако сте се потнали стабилно при краденето на булката, направо я сменете или пък облечете сакото.

6 Какъв е вкусът на виното? – “ГОРЧИВО!”

След като гражданският брак е вече сключен и фотосесията е приключила, всички отиват към ресторанта. Там един от първите ритуали е водещият/DJ-ят да попита кума “Какъв е вкусът на виното?”. Има само един правилен отговор на този въпрс – “ГОРЧИВО!”. Добре е да не го забравяте, защото някои по-неопитни и незапознати кръстници може да отговорят “Хубаво е винцето…” и да се изложат. Но пък така биха разсмяли всички присъстващи :)

7 Танц на Кумовете

танц на кумовете Без значени дали кумът и кумата са двойка, трябва да изтанцуват един танц пред всички. Кога точно ще бъде този танц зависи само от програмата на самата сватба. На повечето български сватби танцът на кумовете е малко след първия сватбен танц. След танца, се връщат по специалните отредени за тях места – кумът до булката, а кумата до младоженеца.

8 Водене на Кумово Хоро

Няма как една сватба в България да мине без кумово хора. Разбира се, води го кумът! За късмет, това хоро обикновено е право и не би трябвало да го затрудни. “Яж, куме, пий, тебе ти е ред. Тебе ти е ред бе куме, да си най отпред.”

9 Реч на Кума

Едно от най-стресиращите преживявания за кума е Кумовата Реч! Мисълта да се изправиш пред толкова много хора и да им кажеш нещо хем искрено, хем красиво, хем забавно е доста стряскаща. Вариантът да заложите на реч копирана от интернет не е удачен, защото мнозинството от гостите веднага ще разпознаят речта и от други сватба. А идеята на кумовата реч е все пак да бъде конкретно за младото семейство. Затова съветът на Дар Птица е да напишете сами речта си и да отделите доста време за нея. Може да поискате помощ от кумата. Говорете бавно и отчетливо и дръжте микрофона близо до устата си, за да ви разберат всички гости. кумова реч Добър завършек на речта, който ще се хареса от всички, е нещо такова: “Нека сега всички вдигнем чаши за приятелите ни Мария и Иво, за семейство Димитрови! Наздраве! ГОРЧИВО!

10 Откупуване на Питка с Петел и Игране на Ръченица

откопуване на питка от кума По някое време, очаквайте да бъдете призовани заедно с кумата от водещия, за да покажете уменията си по ръченица. Докато танцувате, ще трябва да опитате да вземете питка с петел (или бутилка алкохол както избрахме на нашата сватба) от момичето, което също танцува с вас ръченица. Тя няма да я даде лесно, затова може да я подкупите с някой лев. Ако пак не я даде, пробвайте да я финтирате и да грабнете питката.

11 Поздравяване на Гостите заедно с Младоженците

Много често младоженците минават прези всички маси, за да поздравят гостите индивидуално и да проверят как е настроението им. Добре е и кумовете да отидат заедно с тях, защото все пак са вторите по важност на сватбата. Ако младоженците получават подаръци/пликове, докато си казват наздраве с гостите, кумовете ще им помогнат като държат подаръците и ги отнесат до масата на младоженците. Това е! Сватбата вече е към своя край и вашите задължения приключиха! Всъщност остана само още едно, но то е по-скоро приятна отговорност отколкото задължение :)

12 Посрещане на Младоженците по Празници

Традицията е кумовете да приемат в дома си като скъпи гости своите приятели всеки Великден, Коледа и Гергьовден. Разбира се, това понякога е трудно да се осъществи особено ако не живеете в един град. Понякога на самата сватба кумовете подаряват 3 бутилки вино. Те трябва да бъдат отворени и изпити само в присъствието на кумовете съответно на първата годишнина от сватбата, на сребърната и на златната годишнина.

аксесоари за ергенско парти цена


Това са най-важните 12 задължения на кума. Надяваме се статията да ви е от полза и да направи кумуването по-малко стресиращи и по-весело. Наздраве и Горчиво!

задължения на кумата

задължения на шаферката на сватбата