15 Задължения на Шаферките на Сватбата

Шаферките са най-близките приятелки на булката. Те са хората, на които може да разчита и има пълно доверие в деня на сватбата. Задълженията на шаферките на сватбата, преди и след нея стават все по-важни.
Момичетата пряко участват в организацията на събитието чрез даване на съвети и изпълнение на някои важни задачи включително разведряване на булката. По-важните  задължения на шаферките могат да се разделят на три основни групи – преди сватбата, по време на сватбата и след нея. Ето ги и тях:

задължения на шаферкита на сватбата

Задължения на Шаферките Преди Сватбата:

АКСЕСОАРИ ЗА МОМИНСКО ПАРТИ:

аксесоари за моминско парти

1) Организиране на моминското парти – Шаферките са главният двигател в организирането на последната моминска вечер. Те, заедно с кумата се свързват с всички приятелки на булката, които ще присъстват на партито. Участват дейно в избора на местата, където ще се проведе събитието. Дават предложения за подаръчета за булката и момите. Заедно с другите присъстващи подготвят интересни игри за моминското парти, които да се играят по време на вечерта.Целта им е да разчупят моминската вечер. Шаферките трябва да поддържат веселото настроение и да следят всичко да се случи по план.

Купете 20 Предизвикателства на ТОП ЦЕНА:

луди идеи за моминско парти

 

Друг важен елемент са аксесоарите за моминското парти. Без тях просто не може, защото те създават приповдигната атмосфера и настроение. Ето едно предложение от Дар Птица – Тениски за Моминско Парти с народни мотиви (кликенте снимката за повече информация и поръчка):

моминско парти тениски

2) Избор на шаферските рокли – Шаферките трябва да помогнат на булката при избора на шаферските тоалети. Булката определя цвета, в който да бъдат те, но шаферките избират модела на роклята, с която ще се чувстват красиви.

3) Помощ при организация на сватбата – Шаферките може да вземат участие при избора на сватбените покани, подаръчетата за гости, сватбената рокля и т.н. По принцип младожениците сами избират тези детайли, но е възможно да помолят своите близки приятелки за съвет и мнение. Важно е шаферките да бъдат откровени, но не и крайни. Всеки има свой индивидуален вкус и ако младожениците ще бъдат доволни при избора на покана, която шаферките не одобрява, те трябва да се съобрази с това.

отговорности на шаферката около сватбата

4) Помощ за булката при влизането във форма за сватбата – Шаферките трябва да бъдат до булката независимо от обстоятелствата. Булката със сигурност ще иска да се стегне преди големия ден. Всички знаем, че започването на определен хранителен режим и физически занимания е трудно. Винаги има подходяща причина да отложим тези две неща с един ден, седмица или месец. Но тук идва най-важната роля на шаферките – те трябва да помогнат на булката да премине през периода за влизане във форма.

За да се случи това без какъвто и да е стрес, шаферките трябва да стиснат зъби и да се впуснат в това приключение заедно със своята приятелка.Проучете различни типове диети и изберете тази, която ви се струва най-лесна и ефективна. След това разгледайте фитнес салоните, танцовите студиа, курсовете по йога, пилатес, каланетика и т.н. Спрете се на спорта, който и всички харесвате, за да има най-голям резултат. В крайна сметка и двете ще сте доволни и ще се чувствате добре, че сте помогнали на булката при подготовката ѝ за големия ден.

5) Организиране на вземането на булката – Шаферките, заедно с булката трябва да подготвят интересни задачи, които младоженецът и кумът трябва да изпълнят, преди да вземат булката. Могат да изготвят някакъв интересен сценарий, който да разиграят, за да изпразнят портмонето на жениха.


Задължения на Шаферките на Сватбата:

6) Събуждане на булката – Щом шаферките се събудят в сватбената сутрин, те незабавно трябва да хванат телефона и да се обадят на булката – тук може да се определи само една от шаферките, за да не се налага на булката да вдига телефона 10 пъти подред. Най-вероятно приятелка им е станала много преди тях, но трябва да се провери. Благодарение на това обаждане, булката ще придобие по-голяма увереност, че всичко върви по план и нейните приятелки са готова да се захваща за работа.

7) Приготвяне за сватбата – След като изпия сутрешното си кафе, всяка шаферка трябва да се хване в ръце и да се приготви за сватбата. През целия ден тя ще има още доста задължения и затова не трябва да остава външния си вид за последния момента. Прическа, грим, тоалет или в разбъркан ред, няма значение, важното е тази точка да е отметната.

какво трябва да прави шаферката на сватбата

8) Подготовка за вземането на булката – След като шаферките са готови, те трябва да се съберат и да се запътят към мястото, от където ще се взема булката. След като вече сценарият е измислен, шаферките имат задължението да подготвят терена. Те трябва да поставят необходимите указателни табелки, да помогнат на родителите на булката с украсата. Да изрепетират с останалите участници – близките на булката – какво точно ще казват на младоженеца и кума, какви задачи ще им поставят и т.н. През това време, докато шаферките подготвят всичко това, булката най-вероятно ще е във фризьорския салон. Там човек никога не знае колко точно ще се забавят фризьорите и гримьорите, така че щом булката се появи, всичко изброено до тук трябва да е изпълнено блестящо.

9) Пазене на булката – Освен в организацията за вземането на булката, шаферките участват активно и в нейното пазене. Те, заедно с останалите приятелки на булката трябва да направят вземането възможно най-трудно и да вземат възможно повече пари от младоженеца и кума. Това може да стане с криене на обувката на булката (младоженецът плаща докато някоя от шаферките не реши, че е време да разкрие къде са скрили обувката) и други интересни предизвикателства.

10) Участие в сватбената фотосесия – Тук задължението на шаферките е да бъдат красива и да изпълняват това, което каже фотографа.

задачи на шаферките на сватбата и преди нея

11) Настаняване на гостите в ресторанта – Ако младоженците са решили да не наемат координатор за сватбата си, то няколко от шаферките може да влязат в тази роля и да упътват гостите до местата им в ресторанта. За да се осъществи това, булката предварително трябва да им е дала лист с разпределението на масите и списък с гостите.

12) Участие в сватбените ритуали – Шаферките трябва да взема участие в различните сватбени ритуали като помагат с държене на сватбена пита, шампанско и др.

13) Помощ с подаръците – При получаване на поздравленията и подаръците, шаферките трябва да помага на младоженците с получените подаръци и цветя, като ги вземат и ги отнася на определеното за тях място.


Задължения на Шаферката След Сватбата:

14) Оглед на ресторанта – След като гостите си отидат, шаферките трябва да обиколят масите и да видят дали не е забравено нещо важно – чанта, портмоне, мобилен телефон, фотоапарат и т.н. Ако забележат нещо такова, те трябва да го дадат на младоженците или родителите им, които ще го върнат на собственика му. Също така, шаферките трябва да проверят дали всички подаръчета за гости са взети и ако има забравени да ги приберат.

15) Помощ при прибиране на украсата – Ако младоженците сами са поставяли украсата в залата, шаферките ще им бъдт от голяма помощ при прибирането ѝ.


Това са по-голямата част от задълженията на шаферката преди, по време и след сватбения ден. С наближаването на сватбата със сигурност ще излизат и други дребни задачи, които трябва да се изпълняват. Така че скъпи дами, съвсем не си мислете, че това да бъдеш Шаферка е лесна работа. Това е една много отговорна и важна роля, която вашата приятелка е решила да ви даде и вие трябва да я изпълните перфектно.

аксесоари за моминско парти цена

Кой купува роклите на шаферките?

Най-често момичетата поканени за шаферки сами купуват своите рокли. Те могат да бъдат абсолютно еднакви като модел и цвят или да бъдат в подобни цветове. Има булки, които настояват да платят за роклите на момичетата.

Какви са задълженията на шаферките?

Задълженията на шаферките са описани подробно в статията. Те помагат преди и по време на сватбата в различните ритуали както и при фотосесията. Основната им цел е да поддържат доброто настроение на булката.

Как да поканим приятелките си за шаферки?

Популярен начин за канене на шаферки е специална покана в плик поднесена с дребен подарък. Може и просто да се обадите по телефона и да помолите приятелката си да стане ваша шаферка.