Как Протича Една Сватба през 2024

Как протича една сватба през 2024? Ако си задавате този въпрос то със сигурност има какво да научите за протичането на сватбата и всички ритуали свързани с нея. Не се притеснявайте! От Дар Птица искаме да бъдем максимално полезни на бъдещите младоженци и затова направихме тази инфографика с примерен сценарий за сватба. Тя показва как преминава сватбеният ден стъпка по стъпка с примерни часове. Ето го нашия план за сватба (вечерна):

как протича една сватба

Програма за Сватба

След като вече сте видяли нагледно всички стъпки и последователността им в деня на сватбата по часове, нека сега кажем по няколко думи за всяка една от тях:

1. Грим и Прическа

Първата стъпка е приготовлението на булката. Тя трябва да си отдели поне два часа за грим и прическа, за да има достатъчно време да постигне мечтания краен резултат. На някои фризьори и гримьори ще им трябва доста повече време и затова е най-добре да говорите с тях предварително и да ви кажат колко часа трябва да си отделите. Не забравяйте да пресметнете и времето за предвижване от една локация на друга!

След като вече гримът и прическата са готови, булката може да започне с обличането на роклята и всички съпътстващи аксесоари като обувки, бижута, жартиер, ръкавици и т.н. Това обикновено отнема около час.

как протича една сватба

СЪВЕТ ОТ ОПИТ: Близка наша приятелка стоя над 4 часа при фризьорката си, защото преди нея имаше друга булка… Поставена в ситуация, в която нямаше какво да направи, просто търпеливо изчакваше реда си, а за всички следващи стъпки от плана за деня на сватбата остана много малко време. Затова съветът ни е да се уверите, че в часа, който сте си запазили за грим и прическа, няма да има друг клиент. Друг съвет, който можем да ви дадем, е да закусите добре, защото ви чака тежък ден изпълнен с емоции и движение. Може часове наред да не ви остане време да хапнете.

Дотук казахме какво прави булката, а нека сега отскочим при младоженеца, за да видим какво прави той. Неговата е лесна. Става поне час по-късно, защото едва ли ще ходи на гримьор и на фризьор. Има мъже, които няма да се съгласят, но в 99% от случаите мъжът има доста повече свободно и спокойно утро в сватбения ден. След като вече е закусил, изпил си е кафето и т.н. към 11:30 може да започне да облича костюма си, който майка му е изгладила нощеска. Връзването на вратовръзка може да отнеме неочаквано много време ако момчето няма голям опит. Това е първата стъпка.

2. Взимане на Кумовете и Булката

Когато младоженецът е изтънцувал едно право хоро с цялата рода пред дома си и е готов да потегли, следва стъпка №2 – Взимане на Кумовете. Някои кумове измъчват доста младоженеца преди да тръгнат заедно към булката. Могат да го накарат да глади, да готви, да цепи дърва и какво ли още не. Така че имайте едно на ум и бъдете готови.

Кумовете вече са в сватбената кола и идва ред младоженецът и избраницата му да се срещнат най-накрая. Традицията е булката да се вземе от родния си дом, но много често това не е възможно заради локацията на сватбения ресторант. Друг вариант е тя да се вземе от хотел или друго място. Най-вероятно вратата към това място ще бъде стабилно охранявана и младоженецът ще трябва да си плати в прекия и преносния смисъл, за да успее да достигне до бъдещата си жена.

вечерна сватба график

СЪВЕТ: Ако се чудите дали да наемете музиканти за тези два традиционни ритуала, нашият съвет е да го направите. Много по-весело е за всички, когато има традиционна българска музика изпълнявана на живо. Емоцията е друга! Друг съвет при краденето на булката е да си приготвите дребни банкноти и чуждестранни валути за по-интересно.

БОНУС СТАТИЯКУМУВАНЕ: КАК СЕ КАНЯТ КУМОВЕ? КАК СЕ ВЗИМА КУМ? КАКВО ПЛАЩАТ КУМОВЕТЕ?

3. Сключване на Граждански и Църковен Брак

Най-често младоженците продължават турнето със следваща дестинация Ритуална Зала. Там пред най-малко двама свидетели (кумът и кумата) те подписват свидетелство за сключен граждански брак. Пазете се от настъпвания, защото традицията гласи, че който настъпи пръв другия ще командва къщата.

Ако си задавате въпроса “Може ли да се сключи църковен брак преди граждански брак?” трябва да знаете, че в България, след 1 Октомври 2009, вече може да сключите църковен брак преди граждански в почти всички големи църкви. Понякога свещениците не се съобразяват със законовите промени настъпили след приемането на новия семеен кодекс и затова е най-добре да попитате в избраната от вас църква. Ако не сте кръстени не можете да се ожените в църква. Кумовете също трябва да бъдат кръстени. За църкавата ще ви трябват няколко задължителни реквизита като питка, свещи, вино и др. Попитайте в църквата, която сте избрали, какво точно трябва да носите.

сватба по часове

СЪВЕТ: Ако искате да ви е по-ненатоварена програмата в сватбения ден, можете да подпишете предварително свидетелството за сключен граждански брак. Така ще спестите и пари, защото през седмицата е доста по-евтино. Вие си преценявате как ще го направите ние просто ви показваме и алтернативен начин.

4. Сватбена Фотосесия

Бракът вече е сключен и гостите се насочват лека полека към ресторанта. Младоженците пък имат един два часа, в които заедно с кумовете и сватбения фотограф (и евентуално видеооператор) да заснемат най-красивите възможни снимки на най-благоприятните за това места в околоността.

сватбеният ден стъпка по стъпка

СЪВЕТ: Не избирайте прекалено отдалечени места, на които да ходите за снимки, защото гостите ви могат да се изнервят ако чакат прекалено дълго пристигането на младоженците. Предварително обсъдете с фотографа и видеооператора кои са най-добрите ви варианти. Събрали сме на едно място 8 Страхотни Места за Сватбено Видео в България. Може да ви е от полза.

5. Изнесен Ритуал

Изнесеният ритуал е все по-популярен в последните няколко сватбени сезона. Причината за това е, че изглежда наистина добре и като по филмите. По време на този ритуал водещата задава заветния въпрос “Взимате ли се?” разбира се с доста по-красиви думи. Ритуалът може да отнеме и 10 минути, може да отнеме и 30. Зависи от водещата и нейната програма.

програма за сватба

6. Коктейл/Welcome Drink

Обикновено след изнесения ритуал следва наздравица с младоженците. Всеки гост си взима чаша шампанско и поздравява семейството. Това е много удобен момент гостите да подарят подаръците на младоженците, които в повечето случаи са в плик. Затова е добре да имате подготвена кутия за съхранение на пликовете както и маса, където да оставяте букетите и други по-обемни подаръци.

план график за сватба

В нашата инфографика сме отделили 20 минути за тази стъпка, но истината е, че тя може да отнеме и доста повече особено ако се снимате с всички гости. Помислете за това, когато подготвяте програмата за сватбения ден.

7. Сервиране на Вечерята

След наздравиците и поздравленията, време е всички да седнат по масите и най-накрая да си починат малко. От тук нататък има много варианти за продължаване на вечерната сватба. Изцяло зависи от водещия и неговата програма – ритуали, игри, хора, речи, танци и още куп възможности.

всичко за сватбения ден

8. Разрязване на Сватбената Торта

Обикновено този ритуал се прави към края на сватбата, но не е задължително тя да приключи след това. На повечето сватби, на които сме били (включително и нашата), разрязването на тортата става около 23:00. Младоженците често се хранят един друг, за да е по-забавно. Има много забавни игри за сватба с торта, така че можете да си харесате някоя ако ще пасне на стила и програмата на сватбата ви.

разрязване на сватбената торта

9. Свободна Програма

След стъпка 8 всички ритуали и традиции са спазени и няма точно определен сценарий за продължаване на вечерта. Ако ресторантът позволява силна музика и след 23:00 може да останете с най-близките си и издръжливи гости още доста време. Ако не позволява или пък overtime-ът е прекалено скъп, може да отидете на заведение. Караоке например, за да не е стандартната дискотека. В този ред на мисли, вижте статията ни 8 Предимства на Сватбата в Големия Град.

сватбен ден по часове

Когато силите на младоженците са на привършване, най-добре се ориентирайте към прибиране, защото следва още една последна стъпка №10, която не присъства в инфографиката – Първата Брачна Нощ


Така в общи линии протича един стандартен сватбен ден (вечерна сватба). Знаем, че със сигурност още 1000 въпроса ви се въртят в главата, защото ритуалите, традициите и задълженията съпътстващи тържеството са наистина много. Тук е моментът да отворите другата ни изключително полезна статия: 23 Въпроса Които си Задава Булката Преди Сватбата

В нея ще откриете отговори на 23 често задавани въпроси и със сигурност притеснението от неяснотата ще намалее. Приятно четене!

СВАТБЕНИ ПРОДУКТИ ОТ ДАР ПТИЦА НА НИСКА ЦЕНА (линкове):