Интервю с Албена Петрова Създала Уникалната Българска Торта с Шевици

Във второто ни интервю с известни сватбени специалисти ще Ви срещнем с декораторката на бутикови сватбени торти Албена Петрова (Sweet Temptations – Custom Cakes by Albena). Тя стана известна в България със своята уникална сватбена торта “облечена” в българска народна носия.

луксозни сватбени торти
Здравейте Албена, представете се с няколко думи. Как започнахте да се занимавате с изработка на сватбени торти?

бутикови сватбени торти от Албена ПетроваРодена съм в София. Израстнах в семейство на художник-скулптор и бижутер, където от малка развих интерес към рисуването.

В София съм завършила Техникум по керамика и стъкло. Живея в Монтреал-Канада от 12 години.

Тук завърших Училище за кулинарни изкувства – специалност сладкарство, където в процеса на обучение разбрах, че направата и декорирането на торти е това с което искам да се занимавам и кадето мога да комбинирам занаята с изкувството.

 

Спечелили сте престижното изложение 2013 Montreal Cake Show и то в категория “Сватбени Торти”. Разкажете ни малко подробности за събитието и тортата победител.

През 2013 , в началото на моята кариера като декоратор на торти реших да се запиша в състезанието на Монтреалското шоу за торти. Идеята ми се роди спонтанно. Исках да създам торта за етническа сватба, много по различна от традиционните сватбени торти които познаваме.

И каква по подходяща от торта за индийска сватба, вдъхновена от красивото индийско сари и от архитектурата на Тадж Махал- храмът символ на голямата любов. Тортата беше доста голяма и сложна за изработка. С нея спечелих първо място в категорията “Сбатбени торти”.

Коя е най-сложната торта, която сте изработили и колко време Ви отне?

Правила съм няколко много сложни и трудоемки проекта, всички в стил “Рококо”. Изкувството и архитектурата на късният Барок се отличават с красотата, сложността и множеството на детайли, които обичам да пресъздавам върху моите торти. Всички те бияха предизвикателсво. Украсата на една такава торта може да отмене няколко седмици, даже месец.

луксозна бутикова сватбена торта

Правили ли сте торта за сватба на известни личности?

Все още не съм имала удоволствието и честа да изработя торта за известни личности.

Освен за сватби за какви други събития сте правили торти?

Работя по поръчка. Хората поръчват всякакви торти в зависимост от повода. Създавам персонализирани торти за рожденни дни, годишнини, дипломирания, кръщенета, сватби и годежи.


интервю със сватбена агенция Алегрия София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>