Пари или Подаръци в Сватбената Покана

сватбени гости и покани

Няма младоженци, които да не са се питали какъв да е текста в поканата за сватба. Много е важно той да бъде стилно написан и да дава пълна информация за предстоящото събитие. Освен това е добра идея да добавите дата, до която гостите Ви да потвърдят присъствие, за да сте наясно с точния брой на гостите си поне месец преди сватбата. Така няма да имате проблем при поръчването на куверти в ресторанта и ще знаете колко точно гости ще присъстват и как да ги разпределите по масите. Друга добра идея е да добавите в поканите си Програма на Сватбата: В колко часа започва ритуалът, Какво следва след него, Кога и къде ще се поднасят подаръците и пликовете с парите и т.н.

И като говорим за подаръците е време да пристъпим към същинската тема на този пост. Преди  две години близка наша приятелка се омъжи в Ямбол. Сватбата беше малка и с предимно близки гости и приятели. Повечето от тях ѝ подариха плик с пари, защото тя живее в чужбина и се беше прибрала само, за да се омъжи. Нямаше възможност да отнесе много багаж със себе си. Гостите бяха наясно с този факт, но все пак получи няколко сервиза за кафе (тя не пие кафе), китайска тенджера под налягане (с отлепено уплътнение) и традиционните прибори за хранене. След сватбата всичко остана в България и до днес събира прах на тавана в Ямбол….

стара руска тенджера под налягане

Разбираме, че не всеки има възможност да отдели 50 лв, за да подпомогне новото семейство, но все пак е по-добре да дадеш 10, 20 или колкото имаш лева, отколкото да подаряваш такъв тип подаръци. Просто всеки си има строго индивидуален вкус и предпочитания за посудата в дома си както и за уредите, които ползва. Например не е удачно ако цялата ти кухня е зелена да сложиш на плота кафевия тостер, който ти подариха на сватбата.

От друга страна има много креативни и меко казано страхотни подаръци, които могат да Ви подарят:

 • Пътеществие с круизен кораб
 • Самолетни билети до Сао Пауло
 • Кола, Апартамент, Джакузи и други скъпи удоволствия

Но все пак нека бъдем реалисти. Няма много хора в България, които могат да си позволят да подарят толкова скъпи неща. Има разбира се и други добри идеи за подаръци, които не са толкова скъпи, но биха зарадвали младоженците. Такива подаръци обикновено са много лични и само най-близките приятели и роднини могат да се сетят за тях. Една добра идея е да подарите картина от български художник нарисувана специално за тях или пък ваучър от Грабо за спа уикенд за двама в хотел в България. Както и някое от следните неща:

Нека обаче си зададем един много важен въпрос – Младоженците нуждаят ли се от пари? Отговорът в обшия случай е “ДА!“. Трябват им пари за:

 1. Да покрият разходите по сватбата си
 2. Сватбено пътеществие
 3. Да си вземат жилище или да изплатят вече купеното такова
 4. Да обзаведат и ремонтират жилището си
 5. Кола и др.

Това са само част от многото неща, за които Вашите приятели могат да се нуждаят от пари. За това е хубаво, когато след сватбеното тържество те теглят чертата, да са покрили разходите си и да имат поне малка печалба, с която да подпомогнат стартирането на семейния си живот. Всеки лев е от значение, когато имаш да плащаш за толкова много неща. Така поне според нас е по-добре вместо да купиш евтина тенджера под налягане за 30 лв от пазара директно да дадеш сумата в плик на сватбата. Така ако 100 гости дадат дори само 30 лв се събират 3000 лв. С тях спокойно могат да се покрият разходите по организирането на сватбата в случай, че тя не е много разточителна.

Идва обаче въпросът “Как да намекна на гостите си, че предпочитам пари вместо подарък?“.

текст за покана за сватбаТова е един наистина съществен въпрос, който не е лесен за отговаряне. Най-добрият начин е да го съобщите още в поканата за сватбата. Вярно е, че някои хора могат да го сметнат за един вид “просия”, но всеки разумен човек би се поставил на мястото на младоженците и би ги разбрал заради гореспоменатите причини. Това важи в пълна сила за младите Ви приятели, които знаят колко е трудно в момента да се спестяват пари в България и да се изплаща жилище със заплата от 700 лв

За това не се притеснявайте! Хората, които наистина държат на Вас, няма да се обидят от молбата Ви! А ето и няколко подходящи начина да намекнете какво предпочитате за подарък в поканата:

текст за сватбена покана

Има и още нещо, което си струва да споменем. Много хора наистина не знаят какво да подарят на сватбата, на която са поканени. При тях проблемът не е в парите, а в това, че не познават достатъчно добре младоженците, но все пак искат подаръкът им да бъде малко или много личен. Бихте ги улеснили значително ако добавите някой от горните текстове към сватбената си покана, защото така те ще разберат какво точно искате, а няма да гадаят.

В противен случай идва проблемът, че понякога двама или трима гости могат да решат, че микровълновата печка е страхотен подарък (вижте какви подаръци получават български младоженци). Но какво да прави с нея “най-новото семейство на България”, когато след сватбата имат две или три микровълнови печки?!

Освен ако нямат магазин за ел. уреди, където да ги пласират, със сигурност не биха се зарадвали на тези подаръци. А нали идеята на подаръците винаги е била да радват хората! За това ако не сте сигурни, че подаръкът Ви ще бъде уникален или пък, че приятелите Ви вече го нямат, не рискувайте, а просто ги зарадвайте с плик!

Парите не ти дават щастие, но нещата, които се купуват с пари, определено могат да те направят по-щастлив! Или както казва един мой много добър приятел “Парите не носят щастие, но предпочитам да съм нещастен на яхтата си! :)

One thought on “Пари или Подаръци в Сватбената Покана

 • март 17, 2015 at 7:18 pm
  Permalink

  Напълно съм съгласна с написаното. На моята сватба получих 3 прахосмукачки, 2 тигана и 5 сервиза за кафе. Ех защо не сложих и аз в поканата, че искаме пари…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>