Къде се Женят Българите?

През последните 4 години в България се забелязва една положителна тенденция. От 2012, всяка година нараства броят на сватбите. Всички ние можем лесно да видим доказателството за тази статистика като отворим Facebook профила си. Бас държим, че през Август поне един ваш познат се е оженил или е бил на сватба!

статистики за българските сватби

По всичко личи, че през 2016 ще се запази този темп на нарастване на сватбите. От Подаръци за Сватба прогнозираме над 30 000 сватби!

Сватби в България През Последните 15 Години

Това не се е случвало от 2006, когато сватбите са били 32 773:

сватби в българия през последните 10 години

Ако се вгледаме по-задълбочено в данните от таблицата на Eurostat, ще забележим и друга положителна тенденция. От 2006 до 2011 сватбите всяка година намаляват с близо 2000 на година. През 2012 година нещата тръгват нагоре! Бавно, но все пак се забелязва плавен ръст. Това е страхотно!

Средна Възраст на Младоженците в България

Друг интересен факт е, че от 2002 до сега  всяка година се забелязва трайно нарастване на възрастта, на която младоженците сключват брак. За 15 години тя се е покачила с 3 години.

средна възраст на младоженците в България

 Това е нещо нормално и е характерно за почти всички развити страни, което може малко да ни успокои.

Сватбите в България През 2015

А сега нека разгледаме по-подробно къде са се женили нашите сънародници през 2015.

сватби в България през 2015

От таблицата ясно се вижда, че в трите най-големи града в България (София, Пловдив и Варна) са се сключили голяма част от бракосъчетанията в страната. Те представляват малко над 50% от всички сватби за годината.

От друга страна, във Видин, Смолян и Перник са се сключили най-малко сватби.Още интересни факти и статистики за 2015 може да видите в нашата лилава сватбена инфографика.

сватби в градовете

Статистическите данни за сватбите от НСИ показват, че други популярни за сключване на брак градове в България са: Бургас, Благоевград, Стара Загора, Пазарджик, Русе, Велико Търново и Добрич.

сватби в селата през 2015

Статистиката за сватбите в селата изглежда по доста по-различен начин. Тук на първо място е област Бургас с 503 сватби за 2015. На второ място е Пловдив, а на трето Благоевград. Не е изненадващо, че по-малките области с преобладаващо смесено население като Кърджали, Разград и Шумен, стоят на предни места в тази класация.

Ето и малко любопитни статистики от световните сватби:

  • Истанбул държи рекордът за града с най-много сватби за една година = 166 000 сватби
  • Лас Вегас е на второ място = 114 000 сватби
  • Сватбите в САЩ за една година надхвърлят 2,3 милиона
  • Средна възраст на младоженците в САЩ: булка = 25 г младоженец = 27 г 

Вижте Още

съвети за организиране на сватба

сватбена инфографика

подходящи месеци за сватба 2017

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>