Всичко за Сватбата – 23 Въпроса при Подготовката на Сватбата

Тази статия съдържа всичко за сватбата, което е важно да знаете. Даваме отговор на 23 от най-задаваните въпроси при подготовката на сватбата. Даваме много примери и снимки от нашата собствена сватба, която се проведе на 8 Август 2015 в Ямбол. Искаме да улесним максимално всички бъдещи младоженци, за да могат да се чувстват спокойни и уверени в Сватбения си Ден!
Кликнете на въпроса, който ви е най-интересен и ще научите отговора му:

 1. Как да Започнем с Организирането на Сватбата?
 2. Какво да Пишем в Поканите?
 3. Колко Време Преди Сватбата да Изпратим Поканите?
 4. Как да Изберем Ресторант за Сватбата?
 5. Какви Въпроси да Задаваме в Ресторанта?
 6. Да Наемем ли Сватбена Агенция или Сами да Организираме Сватбата?
 7. Ресторантите Предлагат ли Украса?
 8. Как да Подредим Гостите в Ресторанта?
 9. Как се Запазва Дата и Час за Ритуална Зала?
 10. Подписване в Ритуална Зала или Изнесен Ритуал?
 11. Колко Струва Брачната Церемония?
 12. Къде се Изкарва Медицинско за Брак и Колко Струва?
 13. Да Сключим ли Църковен Брак?
 14. Забавни Игри за Сватба?
 15. Кога и Как да Подарим Подаръчетата на Гостите?
 16. Кое е Най-Важното на Самата Сватба?
 17. Как да Намеря Хубава Сватбена Рокля на Ниска Цена?
 18. Как да Намеря Идеалните Сватбени Обувки?
 19. Как да Избера Сватбения си Букет?
 20. Какви Цветя да Избера за Булчинския Букет?
 21. Кои Песни са Подходящи за Първи Сватбен Танц?
 22. Как Протича Сватбеният Ден от Сутринта до Вечерта?
 23. Колко Струва Една Сватба?

Всичко за Сватбата – Как да Започнем с Организирането на Сватбата?

Първото нещо, което трябва да направите, за да започнете с организацията на сватбата, е да решите кога приблизително искате да бъде тя. Започнете със сезона! Всичко за сватбата започва точно с този важен избор.

Пролетните сватби през Април и Май са хит в България през последните години следвани от летните сватби от средата на Юни до края на Септември. Повечето младоженци предпочитат по-топлото време поради ред причини: булката може да е само по рокля и сандали, фото сесията е на открито (без да се рискува здравето на младоженците), самата сватба може да бъде сред природата, лятото е и традиционен сезон, в който българите се прибират от чужбина и др.
От друга страна, сватба през зимата е нещо различно и уникално. Представете си побелелите дървета навън и приказната тишина. Няма никой по улиците и само вашите стъпки остават в снега. Звучи доста романтично, нали?

всички сезони подходящи за сватба След това е ред на месеца. Сигурно ще ти се наложи да се съобразиш с доста неща: с някой близък, който е в чужбина, с неотложни служебни ангажименти, национални празници и почивни дни и т.н. Затова след като обсъдите добре всички варианти с бъдещия ти съпруг и предвидите и най-дребните подробности, се спрете на най-подходящия месец. Изберете дата!

Много често двойките избират дата, която свързват с даден момент от връзката си – първа среща, първа целувка… Ако планирате сватбата от поне година по-рано, сигурно няма да срещнете проблем при съчетанието на избрания ресторант и желаната дата.

Но много често се получава така, че ресторантът на който сте се спрели, е зает именно на тази дата. Тогава пред вас има само две възможности – или сменяте датата на сватбата или променяте ресторанта. Кой вариант ще изберете, решавате ти и бъдещият ти мъж!

Бонус съвет: Ако изберете събота, повечето гости няма да трябва да си взимат почивен ден от работа, което ще ги улесни доста. Но…в случай, че ще имате църковен брак и искате да спазите истинските Християнски традиции, изберете неделя!

Какво да Пишем в Поканите?

Какво да пишем в поканите? Сватбената покана е първото впечатление на гостите за вашата сватба. За това е много важно да отделите нужното внимание и старание и да покажете уважение към всеки един поканен гост!

БОНУС: Скреч Покани за Гости на Сватба

сватбени покани

(кликнете върху снимката за подробности и цена)

Съветваме ви на всяка покана да бъде изписано името на поканения човек или семейство. Този жест прави изключително добро впечатление. Освен това, трябва да имате няколко вида текст в поканата за различните типове гости:

 • По една по-специална за семействата на младоженците, където текстът да бъде персонализиран и да трогва вашите най-близки хора на този свят! Нека поканата започва със “Скъпи Родители”.
 • Друг вид за останалите роднини. Поканата най-често започва с обръщението “Скъпи Роднини”.
 • Трети вид за кумовете. Те са другите изключително важни хора на всяка една сватба и вашата задача е да ги накарате да се почувстват важни още с даването на поканата. Традиция е да каните за кумове най-близките си приятели с пита и торта. Давате им и специална покана, която е различна от всички останали и стискате палци да се съгласят!
 • Четвърти вид покана се прави за всички приятели, които ще присъстват. Съветваме ви обръщението в поканата за приятели да бъде от типа “Скъпо сем. Петкови” и “Скъпи Иване”.
 • Ако ще слагате в поканите програма на сватбения ден, нашият съвет е да подготвите два вида програми: Съкратена и Пълна
  Нека гостите, които желаете да бъдат с вас от самото начало на сватбата до самия ѝ край,  получат покана с пълна програма. На останалите гости дайте съкратения вариант, където сватбата за тях стартира от сключване на гражданския брак (ако е в деня на сватбата) или в църквата.

За да ви помогнем наистина, споделяме с вас поканата за нашата сватба със съкратена програма:

покана за сватба с включена програма на деня

Както може да видите, на поканата сме отбелязали и кои са кумовете. Това е задължителен реквизит! Освен това, много ще си улесните живота ако помолите гостите за потвърждение, че ще присъстват. Съветваме ви крайният срок за потвърждение да бъде един месец преди датата на сватбата.

Написахме специална статия за поканата и какво точно да се пише в нея. Може да я разгледате: Пари или Подаръци в Сватбената Покана

Колко Време Преди Сватбата да Изпратим Поканите?

Опитайте се поканите да са готови и изпратени поне три месеца преди датата на сватбата. Така дори и най-заетите ви гости ще имат достатъчно време да съобразят плановете си с вашия ден. Ще имат и достатъчно време, за да ви потвърдят месец по-рано присъствието си. Побързайте да изпратите поканите първо на гостите от чужбина, защото те трябва да запазят самолетен билет и да плануват по-дълга отпуска.

ВАЖНО: Извънредната ситуация с гадния коронавирус (Covid-19) налага и извънредни стъпки при организирането на сватбата. Затова може да изпратите сватбените покани и на по-късен етап, когато има някаква яснота за тенеденцията на заболеваемостта. Много хора отложиха сватбите си и е неприятно да трябва да сменяте датата и поканите повече от веднъж. Затова следете ситуацията в страната и света и се съобразете с нея при избора на дата на сватбата. Лятото си остава най-добрият възможен избор поради куп причини!

Как да Изберем Ресторант за Сватбата?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е “Как искаме да изглежда сватбата ни?”. Грандиозен бал, класическа-елегантна сватба или градинско парти. Според желанието ви се насочете към конкретни заведения.

Следващ много важен момент е изборът на града, в който искате да се ожените. Най-често се избира градът, от който е младоженецът. Добре е обаче да помислите и за някои важни елементи преди да решите.

Имайте в предвид факта, че сватбата в по-малко населено място винаги излиза по-евтино. Освен това и нощувката за гостите, които не са от региона, ще излезе по-изгодно. Друго предимство е по-големият избор за дата.

Когато вече сте се насочили към конкретен град и ресторант, най-добрият вариант за вас е да говорете с хора, които наскоро са се оженили там. Помолете ги да споделят своите впечатления. Можете да ги потърсите в сватбен форум или във фейсбук страницата на избрания ресторант (ако има такава).

декорация на масите в ресотранта

Разходете се до ресторантите, които са Ви направили най-силно впечатление.

Какви Въпроси да Задаваме в Ресторанта?

Проучете как стои въпроса и с кувертите. Много е важно да разберете какво точно се включва в цената, която ви кажат. Задавайте всякакви въпроси, които Ви изникнат в главата. Трябва задължително да знаете дали може и да си внасяте допълнително алкохол, безалкохолни, мезета, ядки, торта. И най-важното ако ги внесете, ще има ли някакви такси за това. Някои ресторанти вземат “такса за сервиз”, която може да бъде в доста широк ценови диапазон от 0,50 лв до над 3 лв на гост

Ако сватбата ви ще е на открито, попитайте какво ще стане ако завали дъжд в последния момент и има ли план “Б”.

За сватби на закрито, обърнете специално внимание на вентилацията в помещението, защото тя е много важна.

Важно е да знаете и колко сервитьора ще обслужват тържеството. Има неписано правило, че на един сервитьор трябва да се падат не повече от 20 човека, които да обслужва.

Изключително важно е да опитате менюто и да го видите във вида, в който ще бъде поднесено то на гостите ви.

Попитайте и за overtime-а на ресторанта (същото се отнася и за DJ, фото, видео, водещ). Разберете след колко часа започва да тече извънредното работно време и колко струва на час.

Освен всичко друго, уверете се, че в този ден заведението ще работят само за вас и няма да има някаква изненадваща подробност, която да наруши спокойствието ви.

Ние се оженихме на 8-ми Август 2015 на лятната тераса на ресторант Златен Рог в парка на Ямбол. За жалост бяхме доста неприятно изненадани в последния момент. Оказа се, че освен нашата сватба имаше и кръщене, там където трябваше да бъде изнесеният ритуал… Доста неприятно нали? Нямаше какво да направим понеже беше късно за смяна на ресторант и се примирихме със ситуацията.

украсени маси в ресторанта

За да избегнете такъв сконфузен момент, нашият съвет е да проучите добре ресторанта и управителя му и изрично да кажете, че НЕ желаете да има други тържества или хора на свободна консумация! Ние бяхме говорили с управителя на ресторанта Орлин Аврамов за това и той ни беше гарантирал, че ресторантът ще работи само за нас. Не одържа на думата си… Надяваме се вие да имате по-добър късмет!

Съвет: Може да купите безалкохолно, минерална вода и други важни елементи на едро от някоя борса. Също така в някои ресторанти е възможно да замените традиционните 50 грама ракия с бутилка бира или кока кола например.

Да Наемем ли Сватбена Агенция или Сами да Организираме Сватбата?

Добрата сватбена агенция, би ви спестила много време и нерви. Тя ще декорира всичко по начина, по който си го представяте и най-важният ви ден ще протече гладко и безпроблемно.

Професионалните агенции разполага с всички необходими елементи – арка, калъфи за столове, панделки, покривки за маса, тишлайфери, свещници, стъкленици, воали, украса за колата и т.н. Ще се погрижат и за всички необходими цветя, букети и бутониери.

Декораторите ще украсят залата и вие няма да имате каквато и да е била грижа относно ресторанта в сватбения ден. Добрата агенция определено спестява купища нерви и тревоги, но разбира се всички тези услуги не са безплатни. Обикновено ще ви струват поне 1500 – 2000 лв.

Възможен е варианта вие с ваши приятели и роднини да се погрижите за всичко около сватбата. Тази статия е особено полезна за младоженците, които са решили да поемат нещата в свои ръце.

изнесен ритуал в хотел край Балчик

Най-важно от всичко е да планувате сватбения ден час по час и да спазвате графика. Намирането на правилния ресторант е най-трудната и отговорна задача. Освен това, сватбените подизпълнители (фотограф, видеооператор, DJ, водещ) също трябва да се подберат много внимателно, за да е всичко както го искате.

Може да наемете всички необходими декорации от някоя агенция. Може и да си ги купите, но какво ще ги правите след това?! И така, набавили всичко необходимо, в деня на сватбата трябва да отидете до ресторанта още сутринта и да подредите детайлите по и около масите. В този случай най-добрият вариант е да оставите приятелите си да свършат всичко като им дадете точни напътствия. Вие започнете своята подготовка – грим, прическа, маникюр и т.н. Все пак това е един от най-важните дни в живота на всяка булка и не бива да ви хващат с разрошена коса и сурнати дънки, докато връзвате панделите по столовете в ресторанта.

Ресторантите Предлагат ли Украса?

Да! Някои ресторанти предлагат сватбена декорация. Има заведения, които са се специализирали в сватбите и предлагат всичко необходимо като разполагат дори с няколко цветови варианта на пандели, покривки, изкуствени цветя и други. Това може би е най-добрият вариант. Възможно е да не е украсата на мечтите ви, но нека споделим една тайна като скорошни младоженци – в крайна сметка никой не обръща толкова голямо внимание на украсата ако сватбата е весела и забавна.

Как да Подредим Гостите в Ресторанта?

 • Можете да използвате Google Spread Sheet или Excel, за да правите бързи промени по масите. Така всичко изглежда по-прегледно и може да се допитате до родителите си какво мислят за подредбата на масите, дори и да живеете в различни градове. Просто им дайте линк към таблицата. Ето как изглеждаше нашата подредба:
  как да подредите гостите на сватбата по маси
 • Гледайте най-важните хора да са на най-близките маси край вас. Така ще се чувствате по-спокойни, а и роднините и приятели ви ще го оценят. Ние сложихме родителите и роднините ни на двете най-близки маси, а на следващата маса сложихме най-добрите ни приятели.
 • Внимавайте родителите ви и другите най-ценни гости да бъдат с лице към вашата маса! В бързината може да не се обърне внимание на тази подробност, но тя е доста важна!
 • Можете да сложите тейбъл картички по масите с името на всеки гост и едно голямо табло на видно място до входа на ресторанта. Така гостите лесно ще се ориентират и ще намерят своето място.
 • За нашата сватба в Ямбол ние избрахме един по-нестандартен начин да подредим гостите, но мислим, че се получи много добре. Имахме табло с разположението на всички маси. А до него на специална маса бяха наредени винтидж ключета с името на всеки гост изработени от нас.
  интересни тейбъл картички за гоститеГостите ни си взимаха тяхното ключе и отиваха до съответната маса. Дадохме им свобода сами да изберат на кое място да седнат и до кои хора да бъдат. места на масите в ресторантаТова е много важно за настроението на гостите ви, защото ако седнат до правилните хора, с които имат какво да си кажат, ще им бъде много по-приятно.
 • Внимавайте да не сложите на една маса хора, които не се харесват.
  При нас се наложи спешно в последния момент да преместим на различни маси двама братя, защото са се скарали сериозно преди няколко месеца…
  Друг случай от работата ми в сватбена агенция Звезден Празник – една жена директно ми каза, че си тръгва от сватбата, ако трябва да седне на отреденото ѝ място до бившата ѝ най-добра приятелка. По спешност трябваше да добавим нова маса в ресторанта, за да се справим със ситуацията.
 • Добре е да имате и една маса за фотографа, видеооператора, DJ-я и водещят.
  Там те ще могат да си оставят част от апаратурата и също ще си починат и хапнат в най-удобните моменти. Все пак и те са хора и то доста важни за цялостното настроение на вечерта. Не искате да ги държите гладни и изморени!

Как се Запазва Дата и Час за Ритуална Зала?

За да бъдете “бракосани”, трябва да подадете молба, в която заявявате, че желаете да сключите брак на определена дата и час. Най-вероятно в този ден ще има и други сватби, така че трябва да се съобразите и с това. В по-късен етап, най-късно до три дни преди подписването, ще трябва да представите задължителните медицински изследвания. Продължете да четете и ще ви обясним какви точно изследвания се правят, къде се правят и колко струва.

От Къде да си Купим Сватбени Халки?

Ние първо разгледахме за златни халки в един от най-големите бижутерски магазини във Варна – Хугасян. И двамата с мъжа ми харесахме конкретен модел. За съжаление не ни се искаше да дадем толкова много пари.

Мъжът ми се сети, че негова бивша колежка от университета работи в едно малко златарско ателие зад Катедралата. Отидохме там с разпечатана снимка на пръстените, които си харесахме. Казаха ни, че са правили подобни халки и ще могат да ги изработят без проблем за около две седмици.

Бащата на мъжа ми ни подари масивен златен пръстен – 10 гр. Стигна ни за халките и дори остана малко злато, което изкупиха на много добра цена от ателие Домино 777. Всичко на всичко трябваше да доплатим 100 лв за изработката на двата пръстена. От Хугасян ни искаха да доплатим 350 лв, а освен това нарекоха пръста ми “необичайно голям за жена”…

Съвет: Разходете се до някое малко ателие по възможност с ваше злато. Там в цената на златните халки няма да се включва скъпия наем на големите бижутерски магазини. Качеството в повечето случаи е почти на 100% същото. Ние останахме изключително доволни от изработката на халките! Ето ги и тях:
евтини златни сватбени халки

Подписване в Ритуална Зала или Изнесен Ритуал?

Вече в повечето големи градове, ритуалните зали предлагат услугата изнесен ритуал. Срещу допълнително заплащане, служителите изнасят така наречената “книга” на избрано от вас красиво място и пред всичките ви роднини и приятели, задават най-важния въпрос “Вземате ли се?:)

Има и друг вариант за изнесен ритуал, който е много популярен в последните години.. Той се води от нает от Вас човек, който няма нищо общо с ритуална зала. Предимството е, че словото на водещия може да бъде по-разчупено и лично. Часът за започване на церемонията също е съобразен изцяло с вашия план. В повечето случаи този вариант излиза по-евтино особено ако подпишете през седмицата в общината или в ритуална зала.

изнесен ритуал край морето

Колко Струва Брачната Церемония?

Най-вероятно не сте се замисляли, но има големи разлики в цените в отделните градове. Дори в някои общини ви излиза БЕЗПЛАТНО!

Ако изберете да се ожените в делничен ден в Община Ямбол например, ще ви струва точно 0 лева. Да, няма я онази тържественост. В залата сте само вие и кумовете, но какво от това? Нали в крайна сметка сте отишли, просто за да подпишете.

Ако все пак желаете да се венчаете в Ритуална зала, съпроводени от ансамбъл и музика имайте в предвид факта, че през делничните дни цената е значително по-ниска. Във Варна, ако се ожените през седмицата, целият ритуал ви излиза около 80 лв. За сравнение, през почивните дни, таксата може да надвиши 350 лв.

Ако в голям град се спрете на варианта за Официален Изнесен Ритуал – служебното лице да изнесе книгата извън ритуална зала и да дойде в точно определен час на точно определено място, трябва да се подготвите добре финансово. Можем да ви дадем едно сравнение за това как варират цените – в Ямбол преди няколко години, ако младоженците изберяха такъв вариант, заплащаха 50 лв, а във Варна в същият период, цената преминаваше 500 лв

Вие преценявате как ще го направите. Най-важното е в крайна сметка да се чувствате добре и да бъдете много влюбени и щастливи!

Къде се Изкарва Медицинско за Брак и Колко Струва?

Има два варианта, между които да избирате:

Първи Вариант:

Свързвате се с личния си лекар. Той ви обяснява как точно ще се проведат процедурите за изкарване на медицинско. След която ще ви насочи към лаборатория, в която да ви вземат кръв. По принцип кръвната проба трябва да се изследва за  Васерман, болести предавани по полов път, както и кръвните групи на младоженците. Ако се питате какво е Васерман, което е нормално, защото никой не ти обяснява какво за бога е това, сега ще ви обясним. Това е изследване за Сифилис, като кръвта се взема от пръста. Обикновено при него резултатите излизат след около ден.

Освен през лаборатория трябва да се мине през кабинет на кожен лекар, който оглежда дали няма признаци на полово-предавани болести по тялото ви, психиатър, който да отрази, че никой от двамата няма психически отклонения. Накрая се връщате при личния лекар, който да ви направи един последен преглед за общо състояние и да ви завери медицинското.

медицинско за брак

Трябва да знаете, че цялото това обикаляне и всички изследвания, накрая излизат по около 40 – 45 лв. на човек, в зависимост от града и медицинското заведение в което се извършват прегледите. Цялата процедура отнема от около 2 до 3 дни, защото трябва да се съобразите с дните за прегледи на лекарите и с времето, необходимо за излизане на лабораторните резултати.

Втори Вариант:

Вече има много лаборатории, които предлагат да ви издадат медицинско без да посещавате кабинетите на различните специалисти. Там на едно място, вземат кръв, преглеждат ви набързо и срещо около 50 лв. на човек заверяват медицинското. Вярно е, че в този случай не ви правят абсолютно всички изследвания. Не проверяват кръвните групи, не минавате през кожен лекар и психиатър, но в крайна сметка, едва ли встъпването в брак зависи от една такава формалност като медицинското за брак. А и нали помните “Взимам те и в здраве и в болест…”.

Да си признаем честно и ние избрахме втория вариант, защото ходихме на работа и нямаме два три дни да обикаляме като луди по кабинетите. Всеки си преценя как да постъпи.

Използвахме услугите на клиника “Надежда” във Варна. Това са телефоните, на които може да си запазите час за лабораторията на ул. Генерал Колев № 66  – 052 60 99 32, 0887 825 358. Общо на двамата с мъжа ми ни излезе около 95 лв. всичко.

Да Сключим ли Църковен Брак?

Да! Но само ако наистина вярвате в Бог и църквата! В противен случай се обезсмисля цялата церемония. Затова нашият съвет е добре да си помислите дали наистина желаете църковен брак заради себе си или заради хората и чак след това да вземете решение.

Също така не ви съветваме да се кръщавате само, за да се ожените в църква. Кого ще излъжете така?! Важно е да знаете дали кумовете ви са кръстени, защото това може да е проблем в някои църкви. Вижте тук всички важни пдробности за КУМУВАНЕТО. Като говорим за кумове, тук може да видите:

Забавни Игри за Сватба?

По-долу сме изредили само 6 игри за сватба. Ако искате да видите пълния списък, вижте статията ни посветена специално на тях:

 

№1 Въпроси към приятелите на младоженците:

Правят се два отбора. В единият са най-близките приятелки на булката, в другия приятелите на младоженеца. Всеки участник има по едно пълно шотче с алкохол в ръката си. Водещият на играта задава въпрос първо към единия отбор и после към другия. Всички въпроси са свързани с младоженците и се препоръчва да бъдат по-закачливи и трудни за отговаряне. Когато някой отбор не може да даде правилен отговор, всички от отбора пият на екс!

№2 Конкурс по танци с гостите:
Избират се няколко двойки от гостите, които излизат на сцената. Пускат им се няколко напълно различни стила музика като всеки стил продължава около 30 секунди – чалга, хип хоп, туист, метъл и т.н. Има няколко кръга като след всеки кръг отпадат няколко двойки, докато накрая младоженците избират победители. Може да се даде награда и за второ и трето място. Напирмер бутилка хубаво вино.

№3 Караоке:

Правилата са същите като в предната игра с танците. Разликата е само в това, че участниците ще пеят песни. Препоръчваме да изберете предимно забавни песни от типа на “What does the fox say” и “Луди луди жаби”. Най-весело се получава, когато в две групи се разделят най-добрите приятели на младоженеца, а в друга най-добрите приятелки на булката.

Дава им се по един разпечатан лист с текста на песента. След това двете групи се редуват като всяка група пее заедно по един куплет от текста. Обикновено се получава голямо шоу, защото всеки иска да надвика другата група особено ако са разделени момичета vs. момчета.

Игрите стават още по-забавни, когато победата от тях носи точка съответно за булката или за младоженеца!

№4 Игра с обувки:

Сигурно повечето от вас знаят тази игра, защото тя е традиционна за сватбите в последно време. С две думи – младоженците сядат на два стола с гръб един към друг. Всеки държи в едната си ръка своя обувка, а в другата ръка обувката на партньора си. Задават се въпроси от типа на “Кой ще мие чиниите?” и “Кой ще взима важните решения вкъщи?”. Младоженците вдигат обувката на човека, който ще изпълнява задачата от всеки въпрос.

игра за сватба с обувките

Източник: снимките с логото на Звезден Празник са взети от блога на сватбената агенция

№5 Балони с обещания:

Отново традиционна игра. В балони се поставят листчета с написани интересни и забавни обещания. Младоженците се редуват в пукането на балоните и четат пред всички написаното обещание.

№6 Връщане на ключовете:

Това е по-скоро шега с младоженците. Водещият на тържеството или DJ-ят кани мъжа да излезе от пред и моли всички “бивши любовници” да върнат ключовете от апартамента му. Предварително избрани момичета от тържеството знаят за изненадата и излизат една по една с връзка ключове. Тази игра не се препоръчва за по-ревниви булки и особено ако в залата присъстват наистина бивши на мъжа…

Кога и Как да Подарим Подаръчетата на Гостите?

Най-добрият начин за подаряване на подаръците е като ги поставите на мястото на всеки гост в ресторанта. Така ще бъдете спокойни, че няма да пропуснете някого. Освен това, първото впечатление, което прави този малък жест, е страхотно!

подаръци за гости на сватба

Някои двойки предпочитат да поставят подаръците в страни, на специална маса до входа на ресторанта, от където гостите да си вземат подаръка. Лично на нас този вариант не ни допада по ред причини:

Голяма част от гостите няма да си вземат подаръче, защото ще се притеснят. Отначало няма да са сигурни дали те са за тях, дали е удобно да си вземат едно сувенирче и накрая просто ще подминат масата и няма да се върнат.

Другият недостатък е че липсва личният контакт. Все пак щом сте поканили някого на сватбеното си тържество по един или друг начин го чувствате близък. Покажете му, че той наистина е важен за вас, а не го карайте да се самообслужва. Това е вид пренебрежение, което няма да остане неизкоментирано.

Има още една възможност за поднасяне на подаръчето за гостите. Когато всеки гост идва да Ви поздрави на Wellcome drink-а, вие може да му поднесете благодарността си, като му подарите малкия сватбен сувенир. Всеки би се почувствал важен и оценен, но задължително трябва да вземете под внимание факта, че в този момент гостите от своя страна ще ви поднасят подаръци и букети. Представяте ли си само какво ще се получи – една страхотна размяна на подаръци. Освен това, вие ще бъдете заети през цялото време и няма да успеете да се насладите на момента.

Ако желаете подаръчетата за гостите да бъдат различни и по-нестандартни, разгледайте нашата Галерия!

Кое е Най-Важното на Самата Сватба?

Най-важното е всички да се чувстват на място и да се забавлявате! Аз като “прясна” булка мога да ви гарантирам, че като влязохме в ресторанта, изобщо не съм заглеждала масите как са декорирани, дали цветята са си на мястото и дали панделите по столовете са равномерно поставени.

Виждах само усмихнатите лица на близките и приятелите си. Виждах колко се радват те за нас и как се забавляват на сватбата. Със съпруга ми допринесохме за доброто им настроение като се опитахме да ги накараме да се почувстват специални. С малките подаръчета, които им подготвихме и дребните жестове, които направихме.

Мога да ви дам пример – едни много добри наши приятели ни подариха малко преди сватбата керамична фигурка на булка и младоженец. Още като я видях възкликнах, че ще я използваме за топер върху сватбената торта. Не знам дали тогава ни повярваха, но в момента, в който изкараха тортата, за да я разрежем, приятелите ни видяха, че сме изпълнили обещанието си. Този жест ги накара да се усмихнат и да видят, че ние наистина държим на тях.

Как да Намеря Хубава Сватбена Рокля на Ниска Цена?

Трудно е да се намери хубава булчинска рокля на достъпна цена. Това е така, защото повечето магазини за сватбени рокли се намират на центъра, където наемите са скъпи. Затова ако желаете роклята Ви да бъде на по-достъпна цена, без да спестявате от качеството, потърсете в Интернет!

В България вече има много онлайн бутици за булченски рокли, които внасят рокли от чужбина на по-ниски цени. Разгледайте задължително сайтовете им, защото може да откриете мечтаната рокля на много по-ниска цена отколкото в сватбените магазини. Винаги има вариант и да се разходите до Асеновград и да си харесате рокля на живо.

Online пазаруването крие рискове, защото е трудно да се уцели размерът на роклята без булката да я е пробвала на място. Затова е хубаво роклята да не се закопчава с цип, а вместо това да се пристяга с връзки на гърба. Така може да се регулира размерът с от 2 до 5 см нагоре и надолу.

БОНУС: Сватбени Була на Ниска Цена

Ако вече сте обикаляли сватбените магазини, сигурно сте забелязвали неоправдано високите цени на сватбените воали. Обикновено те се продават на цени около 100 лв. Ние от Дар Птица решихме да помогнем на бъдещите булки като им предложим същото качество на много по-ниски цени.

ПОРЪЧАЙТЕ ВОАЛ

podaracizasvatba@gmail.com или 0883 488 309

Как да Намеря Идеалните Сватбени Обувки?

В много сватбени статии се говори как да намерим перфектната рокля, но никъде не се говори за обувките за сватбата. Те са не по-малко важен елемент от визията на булката. Съгласете се, че ако обувките ви са неудобни и ви убиват, няма да се чувствате на 100% комфортно на сватбата.

Има Три Варианта:

1) Купувате обувки, които много ви харесват на външен вид и стоят добре на крака, но не са ви максимално удобни (масово предлаганите обувки са точно такива). В този случай си вземете втори чифт по-ниски и удобни обувки, с които ще можете лесно да танцувате и няма да ви болят краката. Тук рискът е, че ако роклята ви е по-дълга, а обувките ниски, тя може да се влачи по земята.

2) Вторият вариант е да дадете повечеко пари за този така важен аксесоар и обувките да бъдат хем красиви, хем удобни. В повечето случаи по-скъпото означава и по-качествено!

3) Рискувайте! Преровете Интернет, за да намерите най-добрият вариант за вашия крак. След дълго и мъчително търсене, аз успях да намеря мечтаните сватбени обувки, които са красиви, стилни,  семпли и най-важното – изключително удобни. Струваха ми само 40 лв… Ето снимка:

евтини сватбени обувки

Съвети: 

 • Ако сте си избрали по-високи обувки за сватбата, гледайте те да са на платформа, за да се обере малко от височината. Така ще се намали напрежението върху краката.
 • По-дебелият ток означава по-голяма стабилност на крака и по-малко проблеми при танците.
 • Изберете по-семпли и неангажиращи обуща, за да може да ги носите и след това.
 • Нека имат каишка, за да обхване добре крака ви.

Как да Избера Сватбения си Букет?

В момента на пазара се предлага богато разнообразие от булчински букети, чиито цени варират от 60 до 95 лв и нагоре. Те са удивително красиви, стилно аранжирани и декорирани с елементи, които да завършат перфектно визията на булката – дантела от булчинската рокля, перли, камъчета брошки и други.

Най-важното при избора на сватбен букет е да определите от какви цветя искате да бъде направен той и какъв тип да бъде.

Типовете, между които може да избирате са:
Стандартен – букет, в който стеблата на цветята се закрепят едно до друго и се декорират с красива панделка, дантела или сатен. Тези букети не случайно са класика, защото са много красиви. Понякога обаче цветарите използват малко повечко цветя, от колкото трябва и дръжката на букета става много дебела, а самият букет натежава. Това затруднява захващането му и булката изпитва леко неудобство. Затова, ако се спрете на този вид, просто предупредете аранжора, че не желаете букета да бъде прекалено тежък и дебел, все пак ще ви се наложи да го носите цял ден.

Американски стил – това са букетите, които поставят на държач. Държачът от своя страна представлява  гъба от био-флора, поставена в пластмасова конструкция, явяваща се дръжката на букета. При него стеблата на цветята биват изрязвани до необходимата дължина и след това самите цветя се аранжират върху био-флората. Тези букети обикновено са с идеално-кръгли пропорции и са много удобни за носене. Ще ви дадем само един съвет – По възможност, не хвърляйте него в края на вечерта. Заради пластмасовата конструкция букета става доста опасен инструмент. Имало е случаи, в които булчински букет, в Американски стил нарани една от гостенките на сватбеното тържество като й счупи ключицата. Затова, ако букетът ви е на държач, просто вземете втори, с който да спазите традицията за хвърляне на сватбения букет.

Булчински букети с нестандартна форма - такива са тип чантичка, тип ветрило, тип кошничка, висящ букет и други. Те все още не са много разпространени сред сватбите в България, но набират популярност. Характеризират се с голяма екстравагантност и в повечето случаи са доста удобни за носене от булката през целия ден.

Вечни Булчински Букети - това са нов тип букети, които тепърва навлизат в сватбения бранш у нас. Изработват се от сатен и бижута и придават един изключително бляскав завършек на визията на булката. Могат да бъдат в каквито цветове поискате и с каквито декорации пожелаете. Най-голямото им предимство – остават спомен за цял живот. Допълнително предимство е това, че са много леки и удобни за носене.

За още идеи по темата вижте статията 10 Практични Съвета за Избора на Булчински Букет.

Какви Цветя да Избера за Булчинския Букет?

Масово сватбените букети днес се изработват от рози. Те са много красиви и нежни, изглеждат страхотно в комбинация с еустома и гипсофила. Но ако се спрете на рози, трябва да имате в предвид факта, че те не са от най-издръжливите цветя. Ако сватбата Ви е през лятото има голяма вероятност букета да увехне много бързо – от топлината, слънцето, вятъра.

Калата е едно от цветята, които биха издържали през целият сватбен ден. Тя е идеален избор за летни сватби. Може да се намери в най-различни цветове, но разбира се най-търсена остава бялата. Букета от Кала стои изключително елегантно в ръката на булката и по желание той може бъда комбиниран с еустома, гипсофила и роза.

Божурът е другото цвете, което в последно време е доста търсено за направа на сватбен букет. Крайният резултат е наистина уникален, но трябва да знаете, че цената на божура е доста висока, което допълнително ще оскъпи букета ви.

Белите маргаритки – с тях никога няма да сбъркате. Те са толкова нежни и красиви, че пасват на всяка булка и всяка сватбена тема.

В последно време, с набирането на популярност на Винтидж сватбите, едно друго цвете, което дълго време стоеше в сянка, започна да си проправя път – Гипсофилата. Това е цветето с малки бели цветчета, приличащо на храст, обсипан със снежинки. Сватбените букети от гипсофила са много стилни и притежават куп предимства – Те са леки, не ви тежат и изглеждат свежи през целия ден. Хубавото е, че може да се комбинира с други дребни цветенца като лавандула, лайка, маргаритка и т.н.

Вие решавате кой ще е най-удачният вариант за вас. Това което мога да направя аз е  да споделя опита си. Понеже никак не ми се искаше да похарча 70 лв. за букет, реших да си го измайсторя сама. Разглеждах какви ли не варианти, харесвах си различни типове букети, но някак не се виждах с никой от тях. Просто усещах, че нито един от тези красиви букети не е моят.

И така, докато не попаднах на един, който изглеждаше като току що набран от полето. Много ми хареса и си казах “ЕТО ГО”! От какво се състоеше – гипсофила и лайка – простичко, но много ефектно. И така от този момент реших, че това ще е моят букет. Единствената корекция, която направих беше да заменя лайката с лавандула и добавих едно стръкче розово сухо цветенце със странно име. Ето го и моя букет:

сватбен букет с гипсофила лавандула и дантела

Един ден преди сватбата се разходих до цветарския магазин. Купих си два стръка гипсофила, на стойност 4 лв., две саксийки лавандула от Кауфланд – 8 лв. и получих като подарък стрък от сухото цвете, което ви споменах. Събрах всичко заедно и за финал, го декорирах с красива дантела и канап. Резултатът беше повече от задоволяващ, а крайната цена 12 лв…

Кои Песни са Подходящи за Първи Сватбен Танц?

Първо и най-важно – трябва да уточните с партньора си какъв точно сватбен танц искате да имате. Много двойки днес, започнаха да посещават уроци преди сватбата, за да научат някое и друго ново движение и да представят пред свoите гости нещо по-нестандартно. Хубавото тук е, че хореографът помага на младоженците да “сглобят” сватбения си танц. Смесва няколко стила например, започвайки от бавна, нежна мелодия, рязко покачвайки темпото с някой хитов бийт, вкарва малко латино и накрая завършва със запомнящ се реверанс.

Друга тенденция, която набира популярност е изиграването на запомнящ се танц от клип на песен или филм. Наши приятели скоро се ожениха и изиграха танца от клипа на Ed Sheeran – Thinking Out Loud. Доста добре им се получи!

Друг популярен вариант са танците от филмите “Усещане за жена”, “Ще танцуваме ли?” и “Мръсни Танци”.

Ако не смятате, че трябва да посещавате уроци по танци. Не ви се дават допълнително пари. Или просто искате да си изтанцувате това, което сърцето ви подскаже. Тогава сте изправени пред въпроса “Коя да бъде песента за Първият Сватбен Танц?

първи сватбен танц на младоженците

В случай, че имате любима песен, която свързвате с връзката си, ще ви е лесно да изберете точно нея.

Но ако нищо не ви идва на ум и изобщо не знаете коя точно трябва да бъде вашата мелодия, ние от Дар Птица създадохме списък,, който да ви помогне.

По принцип ние подкрепяме силно идеята, песента, на която ще се спрете да е българска. Колкото и красиви чуждоезични песни да има, само песента изпята на родния ни език би била истински въздействаща и запомняща се.

Списък с Български Песни, подходящи за Първи Сватбен Танц:

1) Силвия Кацарова и Васил Найденов – “Огън от Любов”;

2) Силвия Кацарова – “Обичам те”;

3) Тангра – “Любовта без която не можем”;

4) Орлин Горанов и Тоника – “Ако те има”;

5) Орлин Горанов – “Светът е за двама”;

6) Дует Шик – “Аз просто те обичам”;

7) Стефан Митров – “Ще ти говоря за любов”;

8) Тоника – “Кой ще каже какво е любов”;

9) Импулс – “Ако ти си отидеш за миг”;

10) Мария Нейкова – “Вървят ли двама”;

11) Сигнал – “Лодка ли е любовта”;

12) Любо Киров – “Имам само теб”;

13) Графа – “Давам всичко за теб”;

14) Графа – “Искам те”;

15) Силвия Кацарова – “Обещай ми любов”;

16) Кристина Димитрова и Орлин Горанов – “Ти и Аз”;

17) Дует Ритон – “Изповед”;

18) Щурците – “Среща”;

19) Васил Найденов – “Любовта продължава”;

20) Графа и Белослава – ДА;
идеи за снимки на сватбата

Списък с Чуждоезични Песни, подходящи за Първи Сватбен Танц:

 1. Ed Sheeran – “Thinking Out Loud”;
 2. John Legend – “All of me”;
 3. Marc Terenzi – “Love to be loved by you”;
 4. Richard Marx – “Right here waiting for you”;
 5. Westlife – “Beautiful in White”;
 6. James Blunt – “You are Beautiful”;
 7. Nickelback – “Never Gonna be Alone”;
 8. Michael Buble – “Everything”;
 9. Bruno Mars – “Marry You”;
 10. Lifehouse – “You and me”;
 11. Whitney Houston – “I will always love you”;
 12. Enrique Iglesias – “Hero”;
 13. Indila – “Love Story”;
 14. David Bisbal – “Cuidar nuestro amor”;
 15. Lucie Garou & Daniel Lavoie & Pactrick Fiori – Belle;
 16. Celine Dion – “My heart will go on”;
 17. Gloria Estefan – “Hoy”;
 18. Mark Anthony & Tina Arena – “I want to spend my lifetime loving you”;
 19. Darren Hayes – “Insatiable”;

Как Протича Сватбеният Ден от Сутринта до Вечерта?

Само за този въпрос може да се напише цял роман. Понеже не искаме да ви затормозяваме с още думи в и без друго гигантската ни статия, ето една инфографика, която дава отговор на този въпрос:

как протича една сватба

Съвет: Наемете тъпан, гайда и акордеон. С тях всички обичаи от тръгването на младоженеца до взимането на булката са много по-весели, празнични и емоционални!

Колко Струва Една Сватба?

Този въпрос вълнува всички младоженци. Дори и хората с по-високи доходи също искат да знаят колко пари ще им излезе сватбата. Много е трудно да се каже точна цифра, защото цените варират изключително много дори и за най-дребните детайли.
Можем да ви кажем колко излезе нашата сватба през лятото на 2015 година:

 • Ресторант Златен Рог в Ямбол за 110 гости – 2750 лв
 • Халки от бяло и жълто злато – 600 лв
 • Видео TMR Vision – 800 лв
 • DJ Сани – 300 лв
 • Фотограф Драгомир Узунов – 400 лв
 • Водещ Милена Петкова от Звезден Празник- 250 лв
 • Акордеон и тъпан – 90 лв
 • Прическа Салон Стил (+ пробна) – 70 лв
 • Сватбена торта и пастички за гостите – 150 лв
 • Медицинско – 95 лв
 • Мотел – 55 лв
 • Рокля, було, обувки, бижута, гривничка за кумата и шаферките – 430 лв
 • Костюм, риза, вратовръзка, обувки, бутониери – 330 лв
 • 50 покани – 30 лв (направихме си ги сами)
 • Булчински букет – 12 лв (булката си го направи сама)
 • Безалкохолно, вода, бира, уиски, шампанско, мезета –  450 лв
 • Подаръци за Кумовете – 100 лв
 • Сухи цветя от една баба във Варна – 20 лв
 • Сватбени Чаши – 25 лв
 • Автомивка – 10 лв

А това са нещата, които ни излязоха безплатно:

 • Подаръчета за гостите, тейбъл картички и декорация от Дар Птица – 0 лв (все пак с това се занимаваме)
 • Каспичанска ракия и вино от бащата на булката – 0 лв
 • Картина-дърво с отпечатъците на всеки гост – 0 лв (подарък от художничката Мария Паунова)
  дърво с отпечатъци за сватба
 • Сключване на граждански брак през седмицата в община Ямбол – 0 лв
 • Пандели за столовете + табло – 0 лв (защото сме с връзки)
 • Грим – 0 лв (булката сама се гримира)

ОБЩО: 6967 лв

Съвет: Всеки гост пие различно количество алкохол. Някои хора изобщо не пият, защото са с коли или по други причини. Все пак като стандарт е прието на гост да се предвиди около 150 мл твърд алкохол и около 300 мл вино или бира в зависимост от сезона.

Ние знаехме какво точно искаме – една хубава сватба, без излишна помпозност с много настроение и емоции. Получи се дори по-добре от колкото си го представяхме! Гостите още разпитват какъв е бил този “танц на бирата”, който мъжът ми и неговите приятели играха, а дървото с отпечатъците на гостите ни напомня всеки ден за наистина един от най-хубавите моменти в живота ни!

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и вашата сватбена организация да протече гладко и без проблеми. Благодарим на всички, които са стигнали до това последно изречение след толкова много информация и снимки!

Обичайте се! Бъдете здрави и усмихнати и всичко ще бъде наред!

интересна идея за сватбена снимка

4 thoughts on “Всичко за Сватбата – 23 Въпроса при Подготовката на Сватбата

 • октомври 24, 2015 at 12:52 pm
  Permalink

  Здравейте, имам един въпрос. Тъй като и ние сме решили празненството за сватбата ни да е на терасата на Златен рог, днес бяхме неприятно изненадани, след като ни казаха, че музиката трябва да се спре в 23:00 часа. Бих искала да попитам така ли беше при вас и имахте ли някакви други неприятности покрай отганизацията и тържеството в този ресторант?
  Благодаря за отговора предварително!

 • октомври 25, 2015 at 4:14 pm
  Permalink

  Здравейте! И на нашата сватба музиката трябваше да спре след 23:00 часа заради съседните жилищни блокове. Като цяло ресторантът е с добра кухня и обстановката е много приятна. Сватбата ни беше доста весела и ние и гостите ни се забавлявахме доста. Имахме обаче няколко сериозни проблема с ресторанта, които е добре да знаете:
  1) Два дни преди сватбата ни казаха, че на долната тераса на ресторанта, където трябваше да бъде изнесеният ритуал, ще има кръщене…
  2) На булчинската маса ни посрещна огромно кафяво петно от разлята кола или кафе. Така и не разбрахме защо не са сменили покривката с друга.
  3) Собственикът на ресторанта Орлин се държа много грубо с бащата на мъжа ми заради неизяснен проблем по вина на персонала. Бяха забравили да занесат основно ядене на брат ми. Орлин, без да се извини за причиненото неудобство и да попита какъв точно е проблемът, започна да вика и ръкомаха на тъста ми пред най-близките му роднини и приятели. Изключително грозна гледка, която за момент развали настроението на доста хора!
  4) Масата, на която трябваше да стоят фотографът, видео операторът и DJ-ят не беше заредена с нищо въпреки, че бяхме платили пълни куверти и за тях. Наложи се да ходя аз и да се разправям с персонала, за да заредят масата…

 • септември 26, 2017 at 7:15 pm
  Permalink

  Уникална, прекрасна публикация, с много оригинални, мили идеи, със сигурен ефект….

 • септември 28, 2017 at 9:31 am
  Permalink

  Благодарим за хубавите думи! Доста се постарахме да съберем цялата информация и да помогнем на бъдещите младоженци.

Comments are closed.